Kiedy dopadnie Cię głód po dniu spędzonym na zwiedzaniu uliczek, pałaców i atrakcji Splitu, zatrzymaj się na popołudniowy posiłek. Zabytkowe ulice tego chorwackiego miasta wciąż tętnią lokalnym życiem. Na kwitnącej scenie restauracyjnej miasta szefowie kuchni tworzą różnorodne dania kuchni dalmatyńskiej i międzynarodowej. Czytaj dalej artykuł: „Split restauracje, konoby i kawiarnie„, aby odkryć jedne z najlepszych restauracji w Splicie w Chorwacji.
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
MoNIKa’s Wine Bar
Ten położony w centrum miasta lokal, którego właścicielką jest sommelierka Monika, to prawdziwa lokalna ikona. MoNIKa’s serwuje ponad 50 różnych win, z których wiele winorośli uprawianych jest w rodzinnej posiadłości Moniki. Oprócz regionalnych dań możesz tu skosztować lokalnych win i przystawek. Dzięki nowoczesnemu wnętrzu urządzonemu w stylu śródziemnomorskim, ten bar z winami i przystawkami jest w równym stopniu przytulny jak i nowoczesny.
Adres: Ul. ban Mladenova 1, 21000, Split, Chorwacja
Dvor
Po dniu spędzonym na plaży Bačvice, udaj się na wschód, krętą nadmorską ścieżką na kolację w restauracji Dvor. W tradycyjnym dalmatyńskim menu z pewnością coś znajdziesz dla siebie. Z wnętrza restauracji roztaczają się wspaniałe widoki na oświetlony latarniami dziedziniec oraz wyspy Šolta i Brač w oddali. Specjalnością lokalu są świeże ryby, mięso i drób przyrządzane na otwartym grillu w ogrodzie oraz szeroki wybór chorwackich win.
Adres: Put Firula 14, 21000, Split, Chorwacja
Konoba Matejuška
Mieszcząca się w XIX-wiecznym dalmatyńskim domu, tuż za murami Pałacu Dioklecjana znajduje się Konoba Matejuška. Serwuje ona od lat klasyczne dania, które przygotowywane są z lokalnych produktów pochodzących z dalmatyńskiej wsi, chorwackich winnic i Adriatyku. Koniecznie spróbuj czarnego risotto, a także wielu specjałów tej restauracji. Kolacja w rodzinnej, rustykalnej Matejusce przypomina nieco jak w domu babci, ale z ograniczoną liczbą miejsc siedzących. Jest to bardzo popularne miejsce, więc trzeba zarezerwować stolik z wyprzedzeniem, aby zapewnić sobie miejsce.
Adres: Ul. Tomića stine 3, 21000, Split, Chorwacja
Zinfandel Food & Wine bar
Ozdobiony oknami sięgającymi od podłogi do sufitu i odsłoniętymi ceglanymi ścianami, Zinfadel Food & Wine to nowoczesny lokal w centrum miasta. Do wyboru jest ponad 100 butelkowanych win chorwackich i międzynarodowych, a także duży wybór przystawek i zimnych półmisków. Wszystkie składniki są pozyskiwane lokalnie i stale się zmieniają, co zapewnia wyjątkowe dalmatyńskie doznania kulinarne przy każdej wizycie. Warto wpaść tu na lunch, aby spróbować takich dań jak sałatka z pieczonej ośmiornicy adriatyckiej, ravioli z ogona wołowego czy kalmary nadziewane ricottą. Możesz także zarezerwować stolik na wieczór, by skosztować takich opcji jak duszony ozór cielęcy, risotto szafranowe czy filet mignon ze słodkimi ziemniakami. Dla tych, którzy szukają pełnego dalmatyńskiego doświadczenia, z pewnością 5 – daniowe menu degustacyjne będzie strzałem w dziesiątkę.
Adres: Marulićeva ul. 2, 21000, Split, Chorwacja
Zobacz także: Dalmacja desery, które warto spróbować
Apetit
Przygotuj się na pokonanie kilku wąskich uliczek w starym mieście, aby finalnie dotrzeć do Apetit znajdującego się w murach XV-wiecznego pałacu Papalićeva. Na szczęście wysiłek się opłaci, gdy spojrzysz na menu dalmatyńskich dań mięsnych i rybnych, wszystkie przygotowane na najwyższym poziomie z dużą kreatywnością. Wyjątkowa kuchnia była serwowana w tym miejscu przez ostatnie 700 lat. Wybierz dania takie jak carpaccio z ośmiornicy, filety wołowe w istryjskim sosie truflowym, risotto z cukinii lub wybór świeżo złowionych ryb. Talerz rybny dla dwojga to doskonały wybór, jeśli chcesz spróbować owoców morza. Jeśli nie jesteś głodny, po prostu wejdź do środka, aby rzucić okiem na wnętrze restauracji, które zdobi piękny, średniowieczny kamień i szereg oszałamiających obrazów olejnych.
Adres: Ul. Pavla Šubića 2, 21000, Split, Chorwacja
Fife
Jeśli Twój budżet kończy się w szybkim tempie, ale chcesz jeszcze spróbować najlepszej chorwackiej kuchni odwiedź Fife. Jest to miejsce, do którego należy się udać w Splicie jeśli chcesz dobrze i tanio zjeść. Położona w dzielnicy Varoš, znanej głównie z rybaków, ta instytucja w Splicie oferuje prawdziwe lokalne doświadczenie z głośnym personelem kuchennym, zatłoczonymi stolikami i oczywiście tanim oraz dobrym winem. Codziennie oferowane są tu różne specjały, od peki z kurczakiem lub risotto z czarnej mątwy po smażone sardynki i klopsiki jagnięce z gotowanymi ziemniakami. Cokolwiek wybierzesz, wszystko jest pyszne i przygotowywane jest z najświeższych, lokalnych składników.
Adres: Trumbićeva obala 11, 21000, Split, Chorwacja
Perivoj restoran i kavana
Mieszczący się w zabytkowej willi z 1900 roku, ukrytej w krętych uliczkach starego miasta w Splicie, Perivoj oferuje smaczne dania serwowane we wnętrzach urządzonych w stylu art-deco. Wielokrotnie nagradzani szefowie kuchni serwują menu typowo chorwackie. Jednak duży wybór deserów i ciast sprawia, że to miejsce jest prawdziwą ucztą – w szczególności polecamy Slatko o’ medulla – ciasto migdałowo-cytrusowe, któremu nie można się oprzeć. Zajmij miejsce w jednym z najstarszych ogrodów w mieście i zaspokój swój apetyt na słodycze przy jednej ze spokojnych fontann.
Adres: Slavićeva Ul. 44, 21000, Split, Chorwacja
Pizzeria Galija
Biorąc pod uwagę geograficzne sąsiedztwo z Włochami tuż nad Adriatykiem, nic dziwnego, że Chorwacja oferuje sporo dobrych pizzerii rozsianych po całym kraju. Spośród wielu, Pizzeria Galija jest prawdopodobnie jedną z najlepszych w Splicie, o czym świadczy liczba mieszkańców, którzy regularnie odwiedzają to miejsce. Położona w samym centrum miasta, ta „instytucja pizzy” wita gości w swoim wnętrzu w stylu lat 80-tych. Alternatywą jest zajęcie miejsca na jednej z ławek na zewnątrz, aby delektować się pizzą opalaną drewnem na świeżym powietrzu. Biorąc pod uwagę wielkość porcji i wyjątkowe smaki, to miejsce bez warte jest każdego grosza.
Adres: Tončićeva ul. 12, 21000, Split, Chorwacja
Konoba Varoš
Konoba Varoš jest od dziesięcioleci ulubionym miejscem wśród mieszkańców, którzy tłumnie odwiedzają tę bezpretensjonalną restaurację, aby zjeść jej specjalność – smażone kalmary podawane z majonezem czosnkowym. Oprócz tego klienci mogą delektować się różnorodnymi daniami na zimno i na ciepło, z których wiele jest przygotowywanych zgodnie z dalmatyńską tradycją przygotowywani dań „pod peką”. Można też postawić na lokalne opcje, takie jak czarne risotto, tagliatelle z krewetkami i duży wybór ryb: dorada, labraks, żabnica i tuńczyk. Tylko nie zapomnij o lokalnym winie!
Adres: Ul. ban Mladenova 7, 21000, Split, Chorwacja
Uje Oil Bar
Uje Oil Bar to elegancka restauracja położona w samym sercu Splitu, którą kilka lat temu otworzyła grupa lokalnych sprzedawców oliwy z oliwek i specjalistów od delikatesów. Z pasją koncentrują się na najlepszych daniach kuchni śródziemnomorskiej. Menu zmienia się w zależności od tego, co jest dostępne sezonowo. Zawsze jednak można zanurzyć chrupiące kawałki chleba w aromatycznej oliwie z oliwek, a także spróbować lokalnych zup, wędlin, marynowanych ryb i dań dnia. Warto też zostawić sobie miejsce na przepyszne dalmatyńskie desery.
Adres: Dominisova 3, Split, Chorwacja
Bokeria Kitchen & Wine
Bokeria jest jedną z najpopularniejszych restauracji w mieście i niemal wszechobecną odpowiedzią na pytanie, gdzie zjeść w Splicie. Ta położona na terenie Pałacu Dioklecjana restauracja oferuje oszałamiające wnętrze – ściany pokryte są butelkami lokalnie produkowanych alkoholi. Świeże składniki z pobliskiego targu nabierają nowego smaku w menu inspirowanym kuchnią śródziemnomorską.
Adres: Domaldova ul. 8, 21000, Split, Chorwacja
Restaurant Zrno Soli
Serwująca ryby prosto z morza (oczywiście po przygotowaniu w kuchni) z widokiem na morze, Zrno Soli (co oznacza „ziarnko soli”) to rodzaj restauracji, o której odwiedzający Split marzą, zanim tu jeszcze wylądują. Jest ona popularna przez cały rok (Zrno Soli jest jedną z niewielu restauracji, które pozostają otwarte zimą), więc upewnij się, że zarezerwowałeś stolik z wyprzedzeniem. Często chwalona jako jedna z najlepszych restauracji w całej Chorwacji, Zrno Soli to kuchnia Splitu w najlepszym wydaniu.
Adres: Uvala Baluni 8, 21000, Split, Chorwacja
Mazzgoon
Jeśli przyjeżdżasz do Splitu, prawie na pewno będziesz chciał zjeść najlepszy posiłek w murach wspaniałego Pałacu Dioklecjana. Mazzgoon jest odpowiednim do tego miejscem. Jest to kolejne miejsce, w którym warto zarezerwować stolik z dużym wyprzedzeniem. Restauracja Mazzgoon oferuje również duży wybór dalmatyńskich win idealnie dopasowanych do potraw śródziemnomorskich.
Adres: Bajamontijeva ul. 1, 21000, Split, Chorwacja
Štorija
Istnieje wiele restauracji ukrytych w wielu krętych uliczkach Pałacu Dioklecjana, ale niewiele z nich oferuje tak doskonałą lokalizację tak jak Štorija. Dania przygotowywane są przez znanego szefa kuchni, więc jakość jest gwarantowana. Do ulubionych przez mieszkańców i smakoszy dań należą ręcznie zwijany makaron z truflami i risotto z małżami.
Adres: Obala Hrvatskog narodnog preporoda 15, 21000, Split, Chorwacja
Restoran Noštromo
Lokalizacja Noštromo, pomysłu restauratora Zlatko Marinovića – tuż obok targu rybnego – daje dobre wyobrażenie o tym, czego można się spodziewać w menu tej kuchni. Klasyczne dania rybne są pełne kreatywności, od kebabów rybnych po smażone ukwiały. Z pewnością, jest to owoc morza, którego nigdy wcześniej nie próbowałeś. Ściany restauracji pokryte są misternymi dziełami sztuki utalentowanych lokalnych artystów, nadając całemu doświadczeniu zdecydowanie lokalny charakter.
Adres: Ul. Kraj Svete Marije 10, 21000, Split, Chorwacja
Restaurant Kadena
Kadena, jedna z zaledwie kilku restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin w mieście, ma reputację najbardziej eleganckiej restauracji w Splicie – i nie bez powodu. Taras oferuje jedne z najpiękniejszych widoków w mieście, które są podkreślane przez ekscytujące smaki przy każdym kęsie: połączenie kuchni śródziemnomorskiej i kuchni molekularnej. Restauracja może nie jest tania, ale stek wołowy w sosie truflowym nie pozostawi wątpliwości, że danie jest warte swojej ceny.
Adres: Ul. Ivana pl. Zajca 4, 21000, Split, Chorwacja
Zobacz także: Restauracje w Dubrowniku
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.