Dalmacja, czyli kraina historyczna obejmująca przede wszystkim tereny Chorwacji, cieszy się ogromnym zainteresowaniem turystów z całego świata. Piaszczyste plaże, parki narodowe i liczne zabytki to nie wszystkie powody, dla których warto odwiedzić Dalmację. Na uwagę zasługują bowiem także te kulinarne. Jeśli jesteśmy łasuchami i nie wyobrażamy sobie udanych wakacji bez dobrego jedzenia, warto poznać najpopularniejsze przysmaki Dalmacji. Dobrze byłoby też dowiedzieć się, jakie bary i restauracje są godne odwiedzenia. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej będzie nam podjąć decyzję dotyczącą tego, dokąd konkretnie mamy się udać.
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Najlepsze restauracje i bary w Dalmacji
W Dalmacji nie brak jest ciekawych barów i restauracji, które są odwiedzane nie tylko przez mieszkańców, ale i przez turystów. Ci drudzy kierują się do nich przede wszystkim w okresie wakacji. Poniżej przedstawiono jedne z najlepszych lokali serwujących dobre jedzenie.
Restauracja Kadena, Split
Niezaprzeczalnym atutem restauracji Kadena w Splicie jest fenomenalny widok na przystań Zenta. Delektując się smakiem wybornych posiłków możemy podziwiać dalmatyńskie pejzaże. Warto skosztować nie tylko dań głównych, ale również wspaniałych deserów. Restauracja Kadena dysponuje także bogatą kartą win. Miłośnicy tego trunku będą więc mieli z czego wybierać.
Restauracja Pelegrini, Šibenik
Restauracja Pelegrini w miejscowości Šibenik uważana jest przez turystów za jedną z najlepszych, jeśli nie najlepszą tawernę w okolicy. Menu jest dość mocno zróżnicowane, dlatego każdy bez trudu powinien znaleźć pozycję odpowiednią dla siebie. Poza tym, restaurację Pelegrini wyróżnia korzystny stosunek ceny do jakości. Nie trzeba mieć zatem portfela wypchanego pieniędzmi, aby ją odwiedzić. W trakcie jedzenia możemy spoglądać na malowniczy kanał w Šibeniku.
Above 5, Dubrownik
Restauracja Above 5 to punkt obowiązkowy dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. W karcie nie brak jest dań, które stanowią idealne połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnością. Powstają one w dużej mierze na bazie lokalnych, sezonowych produktów. Co więcej, restauracja ulokowana jest w samym sercu Dubrownika, na tarasie na dachu. Konsumpcję umili nam więc obserwacja życia tętniącego pod nami, w otoczeniu starożytnych murów.
Varadero na wyspie Brac
Wakacje w ciepłej i słonecznej Dalmacji sprzyjają biesiadom w gronie przyjaciół. Wieczór to doskonały moment na to, aby udać się do baru, w którym można nawiązać także nowe znajomości. Miejscem godnym polecenia jest z całą pewnością bar Varadero na wyspie Brac. Wyróżnia go urządzona ze smakiem część wypoczynkowa oraz sporych rozmiarów przestrzeń do tańca. Goście mogą bawić się w rytmie najlepiej zmiksowanych kawałków współczesnego popu. Varadero to świetnie miejsce nie tylko dla osób będących w stałych związkach, ale i dla tych, którzy poszukują wakacyjnego romansu. Niewykluczone jest jednak to, że niezobowiązująca znajomość przerodzi się w coś więcej.
Konoba, czyli chorwacka tawerna
„Konoba” to chorwackie słowo oznaczające tawernę. W tym słonecznym kraju znajdziemy ich całkiem sporo. Nie ma się więc co dziwić temu, że przyciągają uwagę licznych turystów. Czym jednak wyróżniają się chorwackie tawerny i dlaczego warto je odwiedzić? Otóż przede wszystkim panuje w nich niepowtarzalny klimat. Znajdują się one bowiem w pobliżu portów, których w Dalmacji przecież nie brakuje. Delektując się smakiem lokalnych potraw, możemy podziwiać błękitne wody morza i piaszczyste plaże.
Wielu osobom przyjemność sprawia również obserwacja ludzi, których w Chorwacji nie brakuje, zwłaszcza latem. Kto wie, być może to właśnie w tawernie uda nam się nawiązać jakąś interesującą znajomość? Atutem tawern jest to, że wyróżnia je zazwyczaj korzystny stosunek cen do jakości. Początkowo lokale ulokowane w portach miały być przeznaczone przecież głównie dla żeglarzy i rybaków. Zanim jednak udamy się do chorwackiej tawerny, warto nieco bliżej poznać najbardziej charakterystyczne dania dalmatyńskiej kuchni.
Dalmatyńskie specjały
Jednym z najważniejszych przysmaków dalmatyńskiej kuchni jest crni rižoto, czyli czarne risotto. Jego bazę stanowi rzecz jasna ryż. Skąd jednak czarny kolor potrawy? Otóż zawdzięcza go ona dodatkowi kałamarnicy. Risotto serwowane jest w asyście wyrazistego parmezanu. Niekiedy dodawane są do niego pomidorki koktajlowe, jak również świeże zioła.
Kolejne danie, które można określić mianem dalmatyńskiego specjału to ajvar. To niezwykle aromatyczny sos na bazie pieczonych bakłażanów i papryki. Doprawiony aromatycznymi, śródziemnomorskimi przyprawami najlepiej komponuje się z mięsem.
Miłośnicy mięs koniecznie powinni skosztować dania o nazwie pljeskavica. To płaski kotlet przygotowywany z trzech rodzajów mięs: baraniny, jagnięciny oraz wołowiny. Niekiedy wykorzystywana jest również wieprzowina. Zazwyczaj kotlet ten pieczony jest na ruszcie. Serwuje się go w asyście świeżych sałat i pieczonych ziemniaków.
Ryby i owoce morza w Dalmacji
Dalmacja słynie również z przepysznych dań rybnych oraz tych przyrządzanych na bazie owoców morza. Nie sposób nie wspomnieć o kalmarach, które uchodzą za jeden z najpopularniejszych specjałów w tamtejszym regionie. Zazwyczaj są one panierowane, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Można także usmażyć je w całości na grillu.
W Dalmacji popularnością cieszą się także krewetki, które przyrządza się na rozmaite sposoby. Miłośników kuchni śródziemnomorskiej na pewno zachwyci makaron podany z tym rodzajem owoców morza. Równie dobrze można jednak zdecydować się na sałatkę z dodatkiem krewetek. Jeśli marzy nam się zaś odrobina luksusu, postawmy na soczystego homara. Miłośnicy ryb również znajdą w Dalmacji coś dla siebie. Do najpopularniejszych gatunków spożywanych w tym regionie należy zaliczyć tuńczyka, szprotki, sardele czy makrele.
Dalmatyńskie desery i słodycze
W Dalmacji nie brakuje również interesujących propozycji dla miłośników małego co nieco. Na pewno warto skosztować dżemu z fig, który można zakupić praktycznie na każdym lokalnym targu. Smak dojrzałych w słońcu owoców jest przyjemnie słodki, ale nie pozostawia wrażenia mdłego posmaku. Doskonale smakuje zarówno solo, jak i w asyście świeżego pieczywa.
Nie można przejść obojętnie także obok dalmatyńskiej rožaty. Pod tą zagadkowo brzmiącą nazwą kryje się wyjątkowy pudding serwowany z karmelową polewą. Co ciekawe, historia jego receptury sięga czasów średniowiecznych. Pudding karmelowy jest co prawda dość kaloryczny, ale będąc na wakacjach, warto na chwilę się zapomnieć.
Miłośnikom czekolady do gustu powinna zaś przypaść czekolada…z ryżem preparowanym. Można znaleźć ją praktycznie w każdym lokalnym supermarkecie. Mieszkańcy Dalmacji są również przywiązani do wyjątkowych migdałowych ciasteczek z miodową nutą. Po ich skosztowaniu naprawdę ciężko oprzeć się pokusie sięgnięcia po kolejne.
Słynne dalmatyńskie miody
Dalmacja może poszczycić się również wyjątkowymi w smaku miodami, które dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych właściwości. Na uwagę zasługuje na pewno miód lawendowy, który kusi nie tylko przepięknym zapachem, ale również subtelnym smakiem. Miłośnikom miodów z nutą owocową na pewno spodoba się ten z dodatkiem soku malinowego.
Nie można przejść obojętnie także obok miodu mandarynkowego, który jest w Polsce praktycznie niespotykany. Swoją uwagą warto obdarzyć również dalmatyński miód wielokwiatowy, który stanowi uniwersalny dodatek do wielu napojów i potraw. Jeżeli zastanawiamy się nad tym, co warto przywieźć ze sobą z Chorwacji, niech jedną z tych rzeczy będzie słoiczek dalmatyńskiego miodu.
Jak wyglądają ceny za te i inne produkty w Chorwacji? Zapoznaj się z naszym artykułem: Co warto kupić w Dalmacji? i dowiedz się więcej.