Na smaki na stołach na wyspie Pag wpływ ma dość jałowe, skaliste podłoże oraz słone środowisko. Na wyspie żyje więcej owiec niż ludzi, dlatego jagnięcina z Pagu naturalnie aromatyzowana jest ziołami, które jedzą owce. Ryby i owoce morza również smakują nieco inaczej, co jest efektem słonych wód, z których pochodzi słynna Paška morska sol. Jest to jeden z trzech symboli kulinarnych wywodzących się z Pagu. Doznania kulinarne na wyspie będą kompletne, gdy będzie im towarzyszyć lokalne białe wytrawne wino Žutica lub mocna, ziołowa brandy – Travarica. Co warto zjeść na wyspie Pag? Jakie są najlepsze restauracje na wyspie Pag?
Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty
Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com lub przez discovercars.com
Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl
Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com
Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Co zjeść na wyspie Pag?
Nie można w pełni poznać kultury obcego kraju bez spróbowania jej narodowej kuchni. Wyspa Pag podobnie jak cała Chorwacja słynie z pysznego jedzenia. Istnieją tu dwa rodzaje lokali gastronomicznych. Można zjeść w restauracji lub odwiedzić konobę, która jest chorwacką lokalną tawerną. Nie ma różnicy między daniami w konobie i w restauracji. Te miejsca różni tylko wystrój wnętrza. Konoba jest urządzona w stylu swobodnym i często przypomina wystrój małych piwniczek. Główne dania podawane są w konobie zazwyczaj w porze kolacji.
Na Pagu bardzo popularne jest smażone mięso. Sznycel z serem i szynką nazywany jest sznyclem zagrzebskim – Zagrebački odrezak. Z kolei gulasze podaje się tu zwykle z makaronem. Pysznym daniem mięsnym jest także długo gotowana wołowina na winie z warzywami – Pašticada. Innym równie popularnym daniem w całej Chorwacji są Ćevapčići. To kiełbaski z mielonej wieprzowiny, jagnięciny lub wołowiny podawanej z cebulą i ajvarem. Chorwaci uwielbiają też paprykę faszerowaną mięsem lub warzywami. Ważną rolę w kuchni chorwackiej odgrywają też potrawy z trufli. Pastę z trufli można kupić w każdym supermarkecie na Pagu i w całej Chorwacji.
Gdzie zjeść na wyspie Pag?
Przeważająca liczba restauracji i konob nastawiona jest na dania z owoców morza i ryb. Ryby są tu gotowane, smażone i pieczone. Warto spróbować okonia morskiego, skorpenę czy doradę. Bakalar (suszony dorsz) i chorwacki mullus to pyszne ryby, których można spróbować za niewielką cenę. Pyszne są także lokalne małże i ostrygi pokropione sokiem z cytryny. Dodatkowo na uwagę, szczególnie w konobach, zasługują dania Ispod peke. Są to tradycyjne dania chorwackie. Wyrażenie to tłumaczy się jako „pod dzwonem”. Ispod peke przygotowuje się zazwyczaj z ziemniaków, jagnięciny lub ośmiornicy. Składniki wkłada się do kamiennego garnka, przykrywa wielką pokrywą i wstawia do specjalnego pieca. Pokrywkę zdejmuje się dopiero wtedy, gdy danie jest gotowe do podania.
Restauracje na wyspie Pag – Restoran Na Tale
Restoran Na Tale jest uznawany za najlepszy w mieście Pag. Z jego wnętrza jest piękny widok na zatokę. Restauracja znajduje się na skraju nadbrzeża. Oczywiście szczególną atrakcją są tu owoce morza i ryby. Warto spróbować tu świeżą rybę złowioną danego dnia, gotowaną w winie i ziołach. Innymi specjałami są lasagne z ośmiornicy oraz jagnięcina z Pagu. Jest to niezobowiązujące i cieszące się dużą popularnością miejsce. Restoran Na Tale posiada także mały taras od frontu z widokiem na saliny. Co ważne, Restoran Na Tale czynny jest przez cały rok.
Adres: Stjpan Radić 4, 23250, Pag
Konoba Bile
W tej nastrojowej, kamiennej piwniczce, jaką jest Konoba Bile, można spróbować lokalnych win, szynki Pršut oraz serów z wyspy Pag. Dania podawane są z uśmiechem, bez zbędnego spięcia. Panuje tu swobodna typowo dalmatyńska atmosfera. Oczywiście są tu stali bywalcy, z którymi można porozmawiać w nieformalnej atmosferze. Konoba Bile znajdująca się pobliżu kościoła – Crkva sv. Marija, jest idealnym miejscem na późny, lekki lunch po poranku spędzonym na kąpielach słonecznych i morskich.
Adres: Ul. Jurja Dalmatinca 35, 23250, Pag
Wine & Cheese Bar Trapula
Jest to bardzo dobry bar znajdujący się przy głównym placu w mieście Pag. Posiada doskonały wybór lokalnych win (na kieliszki lub butelki) i oferuje szeroki wybór lokalnych tapas. Dodatkowo warto zamówić deskę przystawek z lokalnymPaškim sirem i szynką Pršut. Wine & Cheese Bar Trapula to przyjemne miejsce na popołudniowy odpoczynek po zwiedzaniu miasta lub wyspy.
Adres: Ul. kralja Stjepana Držislava, 23250, Pag
Restauracje na wyspie Pag – Starac i More
Jeśli chcesz poczuć odrobinę chorwackiej autentyczności w typowo klubowej miejscowości Novalja, to wybierz się do tej tawerny. Nazwę można przetłumaczyć jako „Stary człowiek i morze”. Znajduje się tuż przy brzegu morza i ozdabiają ją charakterystyczne akcesoria rybackie oraz gigantyczna ryba. Tutejsze owoce morza są najlepsze w mieście. Kelnerzy polecają wino, które warto wypić podczas posiłku.
Adres:Ul. kneza Branimira 1, 53291, Novalja
Restoran Boškinac
Restauracja Boškinac mieści się w pięknym kamiennym budynku, w którym znajduje się także czterogwiazdkowy hotel butikowy oraz winiarnia. Miejsce to znane jest wśród smakoszy i koneserów jedzenia. Serwowane są tu pyszne tradycyjne dania kuchni wyspiarskiej z kreatywnym oraz nowoczesnym akcentem. Boškinac położony jest w miejscowości Novalja. Okolica oferuje przyjemne krajobrazy idealne dla gastronomicznych doznań. Szef kuchni szanując kulinarne dziedzictwo wyspy Pag, prezentuje szeroki wybór lokalnych smaków. W Boškinac, w piwnicy pod hotelem znajduje się przytulna tawerna, w której można degustować wino, słuchać muzyki na żywo i delektować się domowymi specjałami.
Adres: Škopaljska 220, 53291, Novalja
Restauracje na wyspie Pag – Konoba Barcarola
W pobliżu kamienistej plaży, zaledwie kilka minut spacerem na północ od starego miasta, znajduje się Konoba Barcarola serwująca owoce morza. Wystrój tego miejsca jest niezwykle przyjemny dla oka. Konoba udekorowana jest akcesoriami rybackimi, natomiast taras ocieniony jest dzięki krzewom. Ryby są tu sprzedawane na kilogramy. Jest tu także spory wybór dań z mięsa dla tych, którzy nie przepadają za obiadem wyłowionym z morza. Warto wiedzieć, że miejsce to zaprasza nawet w zimie.
Adres: Golija ul. 41, 23250, Pag
Konoba Figurica
Konoba Figurica to rustykalne miejsce, które znajduje się w miejscowości Kolan. Figurica otoczona jest drzewami oliwnymi. Można tu skosztować serów z Pagu, a następnie zjeść pyszne grillowane kalmary lub pieczoną jagnięcinę pochodzącą z tej wyspy.
Adres: Figurica 11, Kolan
Restauracje na wyspie Pag – Na Katine
Podróżni wysoko oceniają Na Katine za ciekawe otoczenie, smaczną jagnięcinę z grilla i kuszącą gamę potraw i przystawek, w tym lokalny Paški sir. Wspaniale przyrządzane są tu dzikie szparagi, szczególnie w okresie maja i czerwca.
Adres: Ul. Ivana Mirkovića 1, 23250, Pag
Konoba Nono
Konoba Nono w Kolanie serwuje smaczne dania typowej kuchni domowej w starym, dalmatyńskim stylu. W menu znajdują się między innymi: Paški sir i jagnięcina z wyspy, a także makarony, owoce morza i ryby z grilla.
Adres: Rudina 1, 23251, Kolan
Restauracje na wyspie Pag – Pizzeria Genius
Pizzeria Genius znajduje się tuż przy plaży i oferuje ona smaczne pizze oraz ładne widoki na morze. Jedzenie serwowane w tej pizzerii powstaje ze składników w większości pochodzących z wyspy.
Adres: Prosika ul. 4, 23250, Pag
Fjaka
Fjaka to małe miejsce, położone tuż przy głównej plaży w mieście Pag. Oferuje doskonałe kanapki, hot-dogi oraz świeżo wyciskane soki. Warte spróbowania są hot-dogi, które przygotowywane są w różnych smakach, na przykład w chicagowskim, meksykańskim czy greckim. Jednak jedną z najlepszych rzeczy, jakie oferuje Fjaka, jest świeżo wyciskany sok z pomarańczy i mandarynek robiony ze schłodzonych owoców, które są obierane i wyciskane tuż przed Tobą. Jest to doskonałe miejsce na zaspokojenie nagłego głodu i pragnienia po kąpieli w morzu.
Adres: Prosika 21, 23250, Pag
Pub V Magazin grill & beer house
Pub V Magazin grill & beer house to dawny magazyn, który przebudowano na pub. Zachowała się jednak oryginalna struktura wnętrz, która została bardzo ładnie zaakcentowana. Dodatkowo z tarasu na nabrzeżu roztacza się malowniczy widok na morze i port. Jedzenie nie jest tu drogie, jednak jest bardzo smaczne. Jeśli będziesz w okolicy Pub V Magazin grill & beer house w sezonie wakacyjnym, to jest to miejsce, którego warto odwiedzić.
Adres: Prosika ul. 1, 23250, Pag
Autor: Magdalena Łydka