Gdzie zjeść na Wyspie Korčula? Najlepsze restauracje

Tagi , , ,

Wyspa Korčula leży praktycznie w połowie drogi pomiędzy chorwackim Splitem a Dubrownikiem, blisko półwyspu Pelješac. Już starożytni Grecy nazywali tę wyspę „Czarną Korczulą”. Było tak prawdopodobnie ze względu na jej gęste lasy sosnowe i cyprysowe, które pokrywały okoliczne wzgórza. Obecnie część z tych lasów zostało zastąpionych winnicami i gajami oliwnymi. Wyspa Korčula jest jednym z najpopularniejszych chorwackich kurortów turystycznych. Turyści zachęceni pięknymi miasteczkami i idyllicznymi zatokami chętnie delektują się kuchnią dalmatyńską oraz próbują win od lokalnych producentów. Jakie restauracje na wyspie Korcula warto odwiedzić?

Gdzie zjeść na Wyspie Korčula?

W sezonie letnim na wyspie Korčula jest bardzo gorąco, dlatego warto wybrać się do smacznych miejsc, w których można zjeść, wypić i zrelaksować się, jedząc tradycyjne chorwackie potrawy takie jak: owoce morza, słynną korczulańską oliwę z oliwek oraz inne śródziemnomorskie przysmaki.

Restauracje na wyspie Korčula – LD Restaurant

Restauracja LD to jedno z najważniejszych miejsc na scenie kulinarnej wyspy i Chorwacji. Menu restauracji LD wyróżnione zostało gwiazdką Michelin. Przygotowywane jest przez szefa kuchni Marko Gajskiego, który pracował w najlepszych londyńskich restauracjach. Szef kuchni Marko Gajski kierując się sezonową dostępnością produktów zarówno tych dostępnych na lądzie, jak i pod wodą, dba o to, aby w XVII-wiecznym pałacu Lešić Dimitri serwowane były najlepsze potrawy. Najlepiej zjeść tu posiłek na świeżym powietrzu, na pięknym tarasie na szczycie średniowiecznych murów korczulańskiej starówki.

Adres: Don Pavla Poše 1-6, 20260, Korčula

Restaurant Filippi Korčula

Restauracja Filippi to kolejna popularna restauracja na Starym Mieście w Korčuli. Roztacza się z niej malowniczy widok na Morze Adriatyckie z ocienionego sosnami tarasu. Serwowane są tu typowe dalmatyńskie potrawy. Dodatkowo większość składników tych potraw pochodzi z lokalnych źródeł. Kuchnia jest tu raczej tradycyjna. Karta win zawiera głównie lokalne wina, w tym kilka rodzajów win z Półwyspu Peljašac i pobliskiej wyspy Hvar.

Adres: Šetalište Petra Kanavelića, 20260, Korčula

Konoba Adio Mare

Konoba Adio Mare to ukryty w atrakcyjnych uliczkach korczulańskiej starówki kulinarny raj, który działa tu od lat 70. ubiegłego wieku. Dodatkowo pierwotnie miejsce to należało do małej stoczni, o czym świadczą narzędzia rzemieślnicze wyeksponowane w jego wnętrzu. Nieco dalej znajduje się taras z widokiem na stare kamienice i okoliczne kościoły. Ta popularna konoba serwuje bezpretensjonalne dania kuchni dalmatyńskiej, która jest inspirowana kuchnią włoską, z naciskiem na ryby i owoce morza. Oczywiście nie tylko ryby są tu serwowane, ale i dania mięsne oraz makarony domowej roboty. W karcie win tej konoby można znaleźć wiele wykwintnych win pochodzących z wyspy Korčula oraz sąsiedniego Półwyspu Pelješac.

Adres: Ulica Marka Pola 2, 20260, Korčula

Restauracje na wyspie Korčula – Konoba Mate

Na zachód od miasta Korčula, tuż przy głównej drodze, która wije się przez całą wyspę, leży spokojna miejscowość Pupnat. Znajduje się w niej rodzinna restauracja Konoba Mate. Charakteryzuje się rustykalną prostotą i odzwierciedla ona etos domowego jedzenia w Chorwacji. Są tu serwowane lokalne potrawy takie jak jadano wiele dekad temu, począwszy od wolno gotowanej peki, po duszone policzki cielęce oraz pašticadę. Jest to swego rodzaju gulasz wołowy zarezerwowanym zwykle na uroczyste okazje.

Adres: Pupnat 28, 20274, Pupnat, wyspa Korčula

Konoba Maha

Konoba Maha leży na wzgórzu, około 10 km na południowy zachód od miasta Korčula. Miejsce to bardzo przypomina „ranczo” z możliwością uczestniczenia w prawdziwej uczcie nie tylko mięsnej na świeżym powietrzu. W menu Konoby Maha znajdują się m.in.: ryby, sery, makarony i dania z truflami, które można popić nieograniczonym asortymentem lokalnego wina oraz piwa. Goście odwiedzają to miejsce przede wszystkim dla mięsa: grillowanej cielęciny, steków, jagnięciny, koźliny oraz na zamówioną wcześniej pekę – dalmatyńską specjalność.

Adres: Vrsi bb, 20275, Žrnovo, wyspa Korčula

Restauracje na wyspie Korčula – Konoba Vala

Uroku konobie Vala, która jest położona przy starym kościele w ładnej nadmorskiej miejscowości Račišće – niedaleko miasta Korčula, dodaje przytulny taras z widokiem na zamkniętą zatokę i Morze Adriatyckie. Oferowana jest tu prosta, niezwykle smaczna lokalna kuchnia z typowym grillem i sałatkami. Z drugiej strony z bardziej wyszukanych dań, które znajdują się w menu są Scampi nabuzaru lub risotto z czarną mątwą. Jest to miejsce niezwykle popularne wśród miejscowych, ponieważ Račišće nie jest zbyt często odwiedzana przez turystów.

Adres: Račišće 41, 20264, Račišće, wyspa Korčula

Konoba Aterina

Konoba Aterina to nie tylko doskonałe miejsce do oglądania zachodu słońca, ale także znakomite miejsce do degustacji dań z owoców morza, które są inspirowane kuchnią włoską. Bardzo popularne w tym miejscu są codzienne dania wypisane kredą na tablicy, które odzwierciedlają codzienny połów.

Adres: Trg korčulanskih klesara i kipara, 2, 20260, Korčula

Konoba Marco Polo

Konoba Marco Polo to kolejne warte uwagi miejsce na kulinarnej mapie wyspy Korčula. Zarówno wystrój konoby oraz  menu obfitują w tradycyjne specjały, takie jak žrnovski makaruni – ręcznie zwijany makaron, burgery i szeroki wybór sałatek z warzyw uprawianych w Dalmacji i na wyspie.

Adres: Ul. Baničevića 9, 20260, Korčula

Restoran Zure – Lumbarda

Restoran Zure w Lumbardzie to rodzinne gospodarstwo, w którym produkowane są m.in.: wina Grk i Plavac Mali, likiery, oliwa z oliwek, warzywa, sery oraz szynka. Właściciele praktycznie codziennie łowią ryby i serwują swoim gościom smaczne potrawy. Jeśli chcemy poczuć ten wyjątkowy styl życia, to warto przyjechać tu na wyjątkowy posiłek. Co ciekawe, właściciele Restoranu Zure w Lumbardzie mają także dwa apartamenty do wynajęcia w pobliżu morza.

Adres: Podstrana 233, 20263, Lumbarda

Konoba Grubinjac

Restauracja Grubinjac w gospodarstwie położonym kilka kilometrów od miasta Korčula, w kierunku miejscowości Žrnovo, jest popularnym przystankiem na mapie kulinarnej wyspy. Serwowane są tu grillowane owoce morza i dania z pieczonego mięsa, którym towarzyszą domowe warzywa i białe wino produkowane przez właściciela. Z tarasu tej konoby roztacza się malowniczy widok na wyspę Korčula i okolicę.

Adres: Put Žrnova, 20275, Žrnovo, wyspa Korčula

Konoba Belin

Konoba Belin to rodzinna restauracja z przyjemnym tarasem, która serwuje znakomite, starannie przygotowane dania kuchni dalmatyńskiej i chorwackiej. Wysokiej jakości ryby z grilla, podawane z lokalnym winem Pošip na świeżym powietrzu, sprawiają, że letni wieczór staje się niezapomnianą przyjemnością. Dużą popularnością w tym miejscu cieszy się domowy Žrnovski makaruni podawany z gulaszem lub owocami morza. W menu znajdują się także lokalne przysmaki, takie jak np.: panierowana ośmiornica, królik oraz grillowana jagnięcina.

Restauracje na wyspie Korčula Mala Kapja

Tuż przy głównej drodze z Blato do miasta Korčula leży gospodarstwo Mala Kapja. Hoduje się w nim większość zwierząt, które są później podawane w kuchni. Dlatego też w miejscu tym serwowane jest najświeższe mięso, które jest potem fachowo grillowane lub pieczone pod peką i podawane na otwartym tarasie z widokiem na miejscowość Blato.

Adres: Blato b.b, 20271, Blato, wyspa Korčula

Vrnik Arts Club

Spośród wszystkich wysepek archipelagu wysp Korčula, wyspa Vrnik wyróżnia się niezwykłym spokojem. Znajduje się tu urocza plaża i Vrnik Arts Club, które serwuje bardzo dobre jedzenie na zacisznym tarasie przed budynkiem, który dawniej był szkołą na wyspie. Vrnik Arts Club otworzono w 2018 roku. Na przestrzeni tych kilku lat szef kuchni oraz menu ulegały zmianie, jednak doskonała jakość jedzenia pozostała taka sama! 

Adres: Vrnik 10, 20260, Korčula

Konoba Maslina

W Konobie Maslina jest wszystko, czego można oczekiwać od typowej chorwackiej konoby – rodzinnej jadłodajni. Miejsce to oferuje typową miejscową, wyspiarską kuchnię, w tym lokalne specjały, takie jak žrnovski makaruni  z mięsnym sosem oraz pašticada gulasz wołowy. Dużą popularnością cieszą się także świeże ryby, jagnięcina, cielęcina oraz lokalne sery. Konoba Maslina znajduje się około 3 km od miasta Korčula, po drodze do Lumbardy.

Adres: Lumbarajska ulica bb, 20260, Korčula

Poprzedni

Najlepsze hotele i noclegi na wyspie Lošinj

Najlepsze hotele i noclegi w Makarska

Następny

Dodaj komentarz