Ceny w restauracjach na wyspie Korčula – najlepsze lokale

, Tagi , , , , , , , ,

Korčula to wyspa, która przyciąga do siebie turystów spragnionych nieco bardziej spokojnego zwiedzania, a jednocześnie korzystania ze wszystkiego tego, co ma sobą do zaoferowania Chorwacja. Położona niemal dosłownie w połowie drogi pomiędzy znacznie bardziej popularnymi Splitem i Dubrownikiem, może stanowić świetną bazę wypadową do tychże miast, albo też po prostu samodzielne miejsce do spędzenia wakacji czy wczasów. Gdy już tam będziesz, wręcz musisz odwiedzić restauracje na wyspie Korčula. Na jaki wydatek musisz się jednak przygotować w ich przypadku? Które lokale są najlepsze? Czytaj dalej, a wszystkiego się dowiesz!

Kempingi Chorwacja
Zaplanuj swoją podróż

Skorzystaj z Booking.com gdzie znajdziesz najlepsze hotele i apartamenty

Potrzebujesz samochodu podczas wakacji, zarezerwuj z Booking.com

Wyszukaj najlepsze Kempingi z Suncamp.pl

Promy zarezerwujesz z DirectFerries.com

Najlepsze oferty na bilety lotnicze znajdziesz tutaj

Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Najlepsze restauracje na wyspie Korčula (przewodnik cenowy)

Podobnie jak w całej Chorwacji, na wyspie Korčula nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem miejsca, w którym mógłbyś spożyć posiłek. Faktem jest jednak, że jest to wyspa, w obrębie której panuje spory rozstrzał cenowy. W jednych miejscach zapłacisz więc krocie, by w innych wydać naprawdę niewiele. Warto więc wiedzieć, na co się nastawiać i jakie są atuty poszczególnych miejsc. My wyselekcjonowaliśmy kilka tych, które z całą pewnością zasługują na uwagę. Czy to ze względu na ceny, czy też inne aspekty wpływające na ich atrakcyjność.

LD Restaurant (ul. Don Pavla Poše 1-6)

LD Restaurant to zdecydowanie wybór numer jeden jeżeli chodzi o wyspę Korčula i lokale na kulinarnej mapie Chorwacji. Jako jedna z nielicznych, restauracja ta odznaczona została gwiazdką Michelin, która potwierdza jakość serwowanego tutaj jedzenia. Sygnowana jest nazwiskiem znanego szefa kuchni, Marko Gajskiego, który osobiście dba o to, by na Twój talerz trafiały wyłącznie wyśmienite potrawy. Atutem tego miejsca jest jednak nie tylko jedzenie – bazujące na lokalnych, najświeższych składnikach, ale też usytuowanie. Cały lokal mieści się bowiem w XVII-wiecznym pałacu Lešić Dimitri, gwarantującym niesamowity widok na zatokę. Zwłaszcza z poziomu tarasu.

LD Restaurant nie należy do najtańszych, z czym należy się liczyć jeszcze przed zajrzeniem do niego. Mimo stosunkowo wysokich cen lokal wynagradza to wyśmienitą jakością potraw i dbałością o najwyższe standardy w obsłudze klienta. Należy liczyć się z tym, że za pełny obiad zapłaci się tu przynajmniej 60 €. Będzie to jednak przeżycie, którym na pewno się nie zawiedziesz. Co ważne, możesz tu zakupić również tak zwane menu degustacyjne, dzięki któremu zaserwowane Ci zostanie aż sześć różnych potraw – specjalności tej restauracji.

Mimi’s Bistro (ul. Žrnovska Banja 712)

Mimi’s Bistro to miejsce, które powinno spodobać się ludziom, którzy przybyli na wyspę całą rodziną. Lokal szczyci się przede wszystkim świeżością składników, z których przygotowuje każdą ze swoich potraw. Serwuje z kolei wszystko to, czego można byłoby oczekiwać po adriatyckiej restauracji. Kładzie zatem nacisk na owoce morza. Zjemy u niego świeżą rybę, risotto, kalmary czy dania na bazie homarów. W menu nie zabrakło również potraw „eksperymentalnych”, jak rybne curry z kokosem, imbirem i trawą cytrynową. Znajdziesz tutaj również kilka bardziej europejskich potraw.

Mimi’s Bistro to lokal, który z całą pewnością nie zrujnuje Cię finansowo. Za najtańszy posiłek zapłacisz 8 €. Droższe dania, jak chociażby wspomniane wyżej kalmary czy homary, wyniosą Cię najwyżej 35 €.

Konoba Škver (ul. Plokata 4)

Zlokalizowany w bliskiej okolicy bramy miasta oraz katedry Św. Marka, Konoba Škver jest lokalem, który może przyciągnąć wielu turystów przede wszystkim za sprawą bardzo rozsądnych cen, ale i niesłychanie świeżych, lokalnych przysmaków. Można się tutaj solidnie najeść, bez narażania na zbytnie zagrożenie własnego budżetu. Najdroższe potrawy kosztują tu niecałe 20 €, przy czym z łatwością można znaleźć coś tańszego, niemniej jednak równie pożywnego. Konoba Škver jest nieco mniejszym, niemniej jednak szalenie klimatycznym miejscem, które z całą pewnością zasługuje na uwagę.

KIWI (ul. Biline 16)

KIWI to doskonała propozycja dla osób chcących zjeść coś słodkiego. Lokal serwuje przede wszystkim lody i ciasta w bardzo przystępnych cenach. Porcje są dość duże i z całą pewnością zadowolą podniebienia – również najmłodszych. Ceny zaczynają się już od 4 € – z całą pewnością jest to więc miejsce, na które można sobie pozwolić, a które może stanowić świetny szybki przystanek w czasie zwiedzania wyspy.

Mimo że Chorwacja jest państwem czysto turystycznym, a wyspa Korčula ostatnimi laty stała się naprawdę popularną (bo i bardzo atrakcyjną) destynacją turystów z całego świata, wciąż możesz tutaj zjeść świetnie, bez nadszarpywania swojego własnego budżetu. „Mały Dubrownik”, jak mówi się o stolicy tej wyspy, to całe mnóstwo lokali. Restauracje na wyspie Korčula są optymalne pod kątem stosunku cena / jakość. Można tam pójść na szybkie i lekkie śniadanie, jak i bardziej wytrawną kolację.

Sprawdź też nasz artykuł, który odpowiada na pytanie: Czy na wyspie Korčula jest drogo?

Najlepsze hotele na wyspie Korčula

Poprzedni

Plaża Lovrečina na wyspie Brač – jak dojechać, co wiedzieć?

Góra św. Eliasza w Orebiću – co warto wiedzieć?

Następny

Dodaj komentarz